Інноваційні підходи до організації навчального процесу в загальноосвітніх школах - Лук’яненко, Юлія Михайлівна; Безугла , Яна Іванівна; Хрящевська, Людмила Михайлівна (Академічні візії, 2024)
Входження України в міжнародний простір передбачає значні зміни в усіх галузях людської діяльності, зокрема й у сфері освіти. Саме сфера освіти спрямована на формування умов для самореалізації та розвитку кожної особистості в громадянському, професійному та моральному аспектах. Інноваційний розвиток сучасної загальноосвітньої школи – це систематичний і неповоротний процес, спрямований на створення якісних змін і перехід школи на новий рівень якості. Метою статті було проаналізувати інноваційні підходи до організації освітнього процесу в загальноосвітніх школах України в умовах сьогодення. Визначено, що інновації у сфері освіти мають динамічний характер і відображають загальні тенденції в суспільстві, процеси глобалізації й інтеграції. Упровадження нових інформаційних підходів у загальноосвітні школи означає не лише використання нового обладнання, але й упровадження нових педагогічних методів і способів навчання. Для організації освітнього процесу в загальноосвітніх школах найчастіше впроваджуються такі інноваційні методи та способи: навчання та виховання, орієнтоване на індивідуальні потреби та можливості кожної особистості, громадянська освіта, профільне навчання, навчальна діяльність у групах, психолого-педагогічне проєктування соціального розвитку особистості учнів, інформаційно-комунікаційні технології, проєктне навчання, театральна педагогіка тощо. Поширеною інновацією для організації освітнього процесу в школах є впровадження дистанційної та змішаної форми навчання. Для впровадження дистанційної форми навчання в школах учителі застосовують відповідні цифрові інструменти, зокрема платформи електронної освіти (Google Workspace, Google Classroom, Нові знання, HUMAN.UA) та сервіси для онлайн-комунікацій (Zoom, Skype, Team, Skype, Team, базові сервіси Google). Визначено, що основною умовою успішного впровадження інноваційних підходів у загальноосвітні школи є наявність у педагогів відповідного рівня цифрової компетентності. Тому вчителі загальноосвітніх шкіл повинні постійно вдосконалювати свої навички роботи з інформаційними технологіями та підвищувати рівень знань у сфері інновацій. Загалом використання інноваційних методів і технологій для організації освітнього процесу в загальноосвітніх школах відкриває нові можливості для залучення учнів до активної взаємодії, стимулює їхній інтерес до навчання та розвитку.