Розвиток інструментів фінансового моніторингу в протидії відмиванню доходів та фінансуванню тероризму - Гапєєва, О. М.; Вакун , О. В. (Академічні візії, 2023)
Актуальність дослідження розвитку інструментів фінансового моніторингу в протидії відмиванню доходів та фінансуванню тероризму обумовлена постійною загрозою, яку ці злочини становлять для міжнародної безпеки та економічної стабільності. Розкрито найбільш важливі інструменти фінансового моніторингу, які використовуються в протидії легалізації доходів та фінансуванні тероризму: законодавчі та нормативно-правові документи; вимоги до фінансових установ; новітні технології (штучний інтелект, машинне навчання та аналітика великих даних); міжнародна співпраця та обмін інформацією. Визначено основні напрями в розвитку інструментів фінансового моніторингу, зумовлені сучасними викликами, зокрема: адаптація до нових загроз та методів; встановлення відповідності між безпекою та конфіденційністю; підвищення рівня співпраці та координації. Обґрунтовано, що для ефективної протидії відмиванню доходів та фінансуванню тероризму необхідно посилювати міждержавну співпрацю, удосконалювати законодавчу базу, використовувати передові технології для виявлення підозрілих фінансових операцій, а також підвищувати рівень обізнаності та готовності всіх учасників фінансового сектору.