Сучасні тенденції викладання природничих дисциплін у закладах фахової передвищої та вищої освіти - Бахмат , Наталія Валеріївна; Романяк, Марія Михайлівна (Академічні візії, 2024)
Реалії сьогодення вимагають від майбутніх фахівців компетентностей у предметних галузях, умінь використовувати набуті знання в різних ситуаціях, володіння навичками критичного мислення та адаптації. Тому перед закладами освіти постає завдання змінити акценти в освітньому процесі, оновити методи та підходи до викладання різних дисциплін для підвищення рівня якості підготовки здобувачів до майбутньої професійної діяльності. Метою статті є аналіз сучасних тенденцій у викладанні природничих дисциплін як одного із ключових компонентів освітнього процесу закладів фахової передвищої та вищої освіти. Визначено, для викладання природничих дисциплін використовуються такі підходи, як інтерактивізація, візуалізація, технологізація, модульність, дистанційне навчання. Широкі можливості для підвищення ефективності навчання відкриває впровадження цифрових технологій в освітній процес, тому наведено класифікацію основних засобів цифрової освіти. Виокремлено віртуальні лабораторії як одну із ключових тенденцій у викладанні природничих дисциплін. Ключовими перевагами їх використання є наочність, стимулювання інтересу здобувачів освіти, формування високої мотивації для освоєння природничих наук, можливість доповнювати реальні практикуми та створення безпечних умов навіть для здобувачів освіти. Однією з основних тенденцій у викладанні природничих наук є використання інтерактивних педагогічних форм і методів, які сприяють підвищенню інтересу здобувачів освіти до предмету, засвоєнню навчального змісту та виробленню відповідних навичок. До найбільш поширених інтерактивних методів навчання було віднесено кейс-метод, алгоритмічний метод, метод мозкового штурму, метод рольових ігор, метод групових дискусій. Великої популярності в освіті набуває такий напрям, як STEAM-освіта, яка охоплює природничі науки (Science), технології (Technology), інженерію (Engineering), мистецтво (Art) та математику (Mathematics). Цей підхід сприяє розвитку в здобувачів освіти критичного мислення, навичок командної роботи, формуванню цілісних уявлень про світ та вміння використовувати знання для вирішення різноманітних завдань. Загалом, основні тенденції у викладанні природничих наук визначаються стрімким розвитком інноваційних технологій і наукових досліджень та потребами сучасного суспільства.