Вплив крос-культурних комунікативних стратегій на викладання англійської мови в закладах вищої освіти України - Новік, Крістіна Іванівна; Яциняк, Ольга Петрівна; Пильщик, Світлана Володимирівна (Академічні візії, 2024)
Стаття присвячена крос-культурним стратегіям як складникам педагогічної парадигми викладання англійської мови. Важлива роль у цьому процесі належить закладам вищої освіти, які мають забезпечувати формування крос-культурної компетентності. Метою статті є виявлення впливу крос-культурних комунікативних стратегій на викладання англійської мови у вищих навчальних закладах. Авторський підхід полягає у виокремленні п’яти основних стратегій, що передбачають розуміння відмінностей між представниками різних культур та бажання подолати їх, адекватне застосування різнотипних лінгвістичних та позалінгвістичних засобів. З’ясовано, що здебільшого викладачі англійської мови вищих навчальних закладів України застосовують крос-культурні комунікативні стратегії на середньому рівні. Зазначено, що третина викладачів англійської мови фактично не використовують або недостатньо використовують у педагогічній практиці крос-культурні комунікативні стратегії; приблизно половина викладачів періодично застосовують їх; приблизно шоста частина педагогів використовують відповідні стратегії регулярно та на високому рівні.