Інноваційні напрямки теоретичних і прикладних педагогічних досліджень в умовах війни (досвід України) - Паньків, Ганна Степанівна; Виноград, Олександр Васильович; Федькова, Інга Анатоліївна (Академічні візії, 2023)
Інноваційні напрями теоретичних і прикладних педагогічних досліджень системи освіти в умовах війни дають можливість регулювати навчання, підвищуючи ефективність навчального процесу. Інноваційна поведінка не пропонує учневі адаптуватися до нових умов навчальної взаємодії, вона орієнтована на формування власної індивідуальності, саморозвиток. Важливо розуміти, що інноваційна освіта – це перш за все шлях до виховання гармонійної особистості. Метою інноваційної діяльності вчителя є зміна особистості учня порівняно з традиційною системою, що було зумовлено, як одну з головних причин, вимушеною перебудовою, пов’язаною з війною. Ці зміни стають можливими завдяки впровадженню в професійну діяльність нових напрямків теоретичних і прикладних педагогічних досліджень. Розвиток вміння знаходити мотивацію своїх дій, самостійно орієнтуватися в отриманій інформації, формування творчого нестандартного мислення, розвиток учнів за рахунок максимального розкриття їх природних здібностей, використання останніх досягнень науки і практики. - основні цілі освітньої інноватики. Загальновідомо, що сучасна традиційна освіта передбачає перевантаження навчальних дисциплін надлишковою інформацією. В інноваційній освіті управління навчальним процесом організовано таким чином, що вчитель виконує роль тьютора (наставника). Оволодіння аналітичним мисленням, саморозвиток, самовдосконалення стає пріоритетним завданням інноваційної освіти. Для оцінювання якості знань при використанні інноваційних технологій навчання можуть залучатися експерти – фахівці, які можуть оцінювати інноваційні програми. Усе вищезазначене дає можливість отримати якісну освіту в умовах війни в Україні та зумовлює необхідність подальших наукових досліджень.