Інноваційні технології в хірургічній освіті: досвід та перспективи застосування в Україні - Повч, Олег Андрійович; Сидоренко, Віктор Михайлович (Академічні візії, 2024)
У статті проаналізовано впровадження інноваційних технологій в освіту майбутніх лікарів-хірургів. Актуальність дослідження визначається тим, що хірургія є важливим напрямом медицини і потребує постійного вдосконалення для винайдення нових напрямів. Доведено, що Україна має значні напрацювання в хірургічній галузі і навчанні майбутніх хірургів. З’ясовано, що впровадження інноваційних методів навчання в підготовку хірургів на етапі навчання сприяє ефективному виконанню завдань і досягненню поставлених цілей. У основних результатах дослідження подано трактування поняття «інноваційні технології», їх види і особливості застосування у хірургії. Виявлено, що інноваційна форма подачі знань є однією з провідних у світі, яка дозволяє студентам отримати доступ до додаткових навчальних матеріалів і навчатися у провідних експертів, а також реалізувати потенціал навчання впродовж життя. У хірургічній освіті використовуються чати, блоги, форуми, електронні бібліотеки та відеотрансляції, а висока швидкість спілкування між мовцем і слухачем означає, що на засвоєння навчального матеріалу можна витрачати менше часу. Зокрема, у дистанційній формі навчання, яка є доволі поширеною сьогодні, впроваджуються програми електронного навчання для забезпечення якісної освіти. Однією з ключових проблем у використанні дистанційного навчання є забезпечення управління клінічним досвідом. Підготовка хірургів вимагає опанування щоденних практичних розробок і методик в операційних, діагностичних кабінетах, під час клінічних оглядів і при безпосередньому контакті з пацієнтами. Це вимагає традиційного особистого контакту з викладачем, але сучасні інноваційні технології навчання створюють ефективний зв'язок між викладачем та здобувачем освіти, що позитивно впливає на навчання та засвоєння теоретичного матеріалу незалежно від місцезнаходження, а також збільшує можливості та мотивацію. Навчання з використанням інноваційним технологій повинне широко впроваджуватися в навчальний процес на хірургічному факультеті. У висновках подано інформацію про досвід і перспективи їх застосування в Україні.