Цифрова економіка як каталізатор розвитку малих та середніх підприємств: інновації та інституціоналізація - Губернат, Тарас Ярославович; Григораш, Петро Любомирович; Ніколаєнко, Сергій Миколайович (Академічні візії, 2024)
Метою статті є вивчення ролі цифрової економіки як каталізатора розвитку малих та середніх підприємств, зосередження уваги на аспектах інновацій та інституціоналізації. Для досягнення мети в процесі дослідження виконані такі завдання: розглянуто ключові можливості малих та середніх підприємств в умовах цифрової економіки; досліджено основні аспекти інновацій та інституціоналізації цифрової економіки у сфері малого та середнього бізнесу. В ході дослідження використовувався критичний аналіз наукової літератури з теми дослідження, індуктивний та дедуктивний аналізи, а також табличний метод. Зазначено, що малий та середній бізнес відіграють ключову роль в економічному розвитку України, і це пояснює необхідність формування ефективної цифрової інфраструктури для їхньої підтримки. Також помічено, сучасна цифрова економіка являє собою динамічне середовище, що постійно змінюється під впливом швидкого технологічного прогресу та соціальних трансформацій. У цьому контексті інституціоналізація цифрової економіки пов'язана з багатьма викликами, починаючи від регулювання та правової бази для цифрових індустрій і закінчуючи захистом даних, а також інституційними бар'єрами на шляху впровадження цифрових інновацій. Зауважено, що регулювання та нормативно-правова база цифрових індустрій мають важливе значення для забезпечення прозорого та безпечного бізнес-середовища. Окрім того, помічено, що основними викликами, які стоять перед органами влади в рамках регулювання діяльності МСБ, є: відповідальність онлайн-платформ за контент, регулювання цифрових валют, кібербезпека та захист даних, гнучка та адаптивна нормативно-правова база. У висновку зазначено, що цифрова економіка є невід'ємною складовою сучасного бізнесу, активно впливаючи на розвиток малих та середніх підприємств. Цифрові технології виступають каталізатором інновацій у малих та середніх підприємствах, стимулюючи розвиток нових продуктів, послуг та бізнес-моделей. Окрім того, інституціоналізація цифрової економіки забезпечує створення необхідної інфраструктури та регулятивного середовища, що сприяє ефективному впровадженню та використанню цифрових інструментів у секторі малого та середнього бізнесу.