Впровадження БпЛА в освітні програми у ВВНЗ України огляд найкращих практик і методів оцінювання - Макух, Дмитро Дмитрович; Андерсон, Герман Георгійович (Академічні візії, 2024)
Представлена стаття відображає результати дослідження специфіки впровадження безпілотних літальних апаратів в освітній програмі у вищих військових навчальних закладах України в контексті огляду найкращих практик і методів оцінювання. Визначено, що повномасштабне вторгнення РФ в Україну призвело до значних змін у сфері військової вищої освіти. Діяльність вищих військових навчальних закладів перейшла у режим воєнного стану, що змусило учасників освітнього процесу адаптуватися до нових умов, а саме почати освоєння нових військових професій. Важливою професією, в умовах війни, є оператор безпілотних літальних апаратів, оскільки в умовах дефіциту снарядів саме безпілотні літальні апарати стали основним засобом ураження ворожої техніки. Сучасний військово-промисловий сектор активно представляє нові види безпілотних літальних апаратів та способи ведення бойових дій, що вимагають впровадження інновацій у реалізації змісту та методиці викладання ряду дисциплін у вищих військових навчальних закладах України, що присвячені підготовці операторів безпілотних літальних апаратів. Постійний розвиток Збройних Сил України спричинив розширення та ускладнення значень оперативних та тактичних функцій операторів безпілотних літальних апаратів та поставив перед ними ряд важких задач. Проблема впровадження безпілотних літальних апаратів в освітній програмі у вищих військових навчальних закладах України часто привертала увагу як вітчизняних, так і закордонних вчених і дослідників. Очевидно, що вирішення наукового завдання щодо анонсованої проблеми потребує подальшого переосмислення, оскільки характер ведення бойових дій постійно змінюється і те, що було ще донедавна актуальним, зараз вже є застарілим, чи навіть небезпечним для застосування. Результати проведених досліджень дозволяють зробити висновок, що підвищення кваліфікації операторів безпілотних літальних апаратів, у контексті взаємодії вищих військових навчальних закладів і військових частин, можна організувати за такими напрямами: професійний відбір кандидатів, початкове теоретичне і подальше практичне навчання, освоєння основ пілотування (управління) та літаководіння безпілотних літальних апаратів та його бойове застосування відповідно до призначення. Надано ефективний метод оцінювання навчання операторів безпілотних літальних апаратів за основними напрямами підготовки, що зробить їх діяльність результативнішою в умовах війни. Також, згідно зі сферою професійної діяльності операторів безпілотних літальних апаратів, запропоновано ряд заходів щодо розвитку навичок оператора, які допоможуть підготувати спеціалістів високого ґатунку в майбутньому.