Щодо генези виникнення та розвитку трудового права - Остапенко , Л. О.; Мороз, Н. П.; Кукса , Д. С.; Бекеш , І. В. (Академічні візії, 2024)
У даному дослідженні було ретельно проаналізовано генезу виникнення трудового права, що дозволило виявити ключові етапи його розвитку та ідентифікувати вплив різноманітних історичних, соціальних, економічних, та технологічних факторів на формування цієї галузі права. Було вивчено перетворення трудового права від простих нормативних вказівок до складної правової системи, що відображає зміни в суспільних відносинах і технологічному прогресі. Детально досліджено вплив глобалізації на трудове право, що проявляється в інтеграції міжнародних стандартів у національні правові системи, сприяючи гармонізації трудових норм та створенню уніфікованого правового поля у сфері трудових відносин. Окрему увагу було приділено аналізу впливу технологічних інновацій на трудове право. Розвиток цифрових технологій, штучного інтелекту та автоматизації породжує нові виклики та питання, що вимагають вдосконалення правового регулювання для забезпечення адекватної відповіді на сучасні умови праці. Подальші дослідження в галузі трудового права повинні зосередитися на аналізі нових форм зайнятості, які виникають внаслідок цифрової трансформації економіки. Важливо розробити правові механізми, які забезпечуватимуть захист де традиційні відносини найму змінюються більш гнучкими формами співпраці. Також необхідно враховувати етичні аспекти застосування штучного інтелекту в управлінні персоналом та прийнятті рішень щодо зайнятості, а також розробляти міжнародні нормативні акти для регулювання транскордонних трудових відносин. Значущість цього дослідження полягає у визначенні правових викликів, які стоять перед суспільством у зв'язку з технологічними інноваціями та глобалізацією. Результати дослідження мають на меті сприяти розробці більш справедливого та ефективного трудового законодавства, яке відповідатиме потребам сучасного ринку праці та забезпечуватиме гідні умови праці для всіх категорій працівників. Таким чином, дослідження генези трудового права є не тільки академічним внеском у розуміння його розвитку, але й практичним інструментом для формування майбутньої правової політики, яка відповідатиме вимогам нової економічної реальності та забезпечуватиме захист та підтримку працівників у швидко змінюваному світі.