Правова етнонаціональна політика у глобальних викликах транзитивного суспільства - Ортинська , Наталія Володимирівна (Академічні візії, 2023)
Стаття присвячена аналізу впливу глобалізаційних проявів транзитивного суспільства на правову політику у етнонаціональній сфері. Автор зазначає, що глобалізація сьогодні є однією з ключових тенденцій у сучасному світі, що суттєво впливає на культурну різноманітність та етнонаціональну ідентичність. Стаття зосереджена на розгляді цього впливу. Констатовано, що глобалізація, хоч і сприяє зближенню культур та співробітництву міжнаціональних спільнот, одночасно постає як фактор, що може загрожувати унікальності та стійкості місцевих культур та етнонаціональних ідентичностей, ставлячи під питання збереження традиційних цінностей та способів життя. Мотивовано, що етнонаціональні групи, зокрема національні меншини в транзитивному суспільстві відіграють важливу роль у формуванні культурного та соціального ландшафту. Вони є не лише частиною мозаїки суспільства, а й джерелом різноманітності, яка збагачує та розширює його горизонти. Проведено аналіз вплив глобалізації на етнонаціональні конфлікти та геополітичні відносини, доведено, що у контексті глобальних процесів економічної та культурної інтеграції можуть загострюватись етнонаціональні розбіжності та виникати нові джерела напруги між різними етнонаціональними групами. Крім того, геополітичні трансформації, спричинені глобалізацією, можуть призвести до конфліктів між державами або етнонаціональними групами, які прагнуть до незалежності або контролю над територіями. Автором робиться акцент на важливості дослідження взаємозв'язку між глобалізацією та етнонаціональною політикою. Зазначається, що розуміння цих процесів допомагає не лише передбачати їх наслідки для суспільства, а й визначає необхідність розроблення стратегій для забезпечення міжкультурного розуміння, миру та стабільності в умовах глобалізації. Мотивовано, що новітній процес глобалізації змінює спосіб, яким країни співпрацюють у політичних та економічних аспектах. Зближення економік та політичних систем може призводити до створення міжнародних альянсів, угод та інституцій, що регулюють глобальні проблеми.