Соціальний діалог як метод трудового права - Остапенко, Л. О.; Керечан, К. Т.; Патуляк, О. В.; Тимчук , М. А. (Академічні візії, 2024)
У статті досліджено сутність та місце соціального діалогу в системі методів трудового права. В даному дослідженні, підкреслено зростаючу важливість соціального діалогу в сучасному світі, де ринкова економіка та демократичні принципи відіграють домінуючу роль. Вона описує, як соціальний діалог може допомогти вирішити актуальні проблеми ринку праці, такі як безробіття, дефіцит кваліфікованих кадрів, низька заробітна плата та погіршення умов праці. Також у статті поставлено завдання розкрити сутність та місце соціального діалогу в системі методів трудового права, визначити його принципи, форми та рівні реалізації, а також дослідити його роль у вирішенні актуальних проблем сфери праці. Ми чітко описали суть соціального діалогу як процес взаємодії та співпраці між працівниками, роботодавцями та державою для узгодження спільних позицій та досягнення компромісних рішень. В даному матеріалі визначено учасників соціального діалогу: працівників (представлених профспілками), роботодавців (їх організації) та державу (органи влади). Описуються різні рівні соціального діалогу: національний, галузевий, територіальний та локальний а також ключові принципи, на яких ґрунтується соціальний діалог, такі як законність, репрезентативність, конструктивний підхід, добровільність, повага та відповідальність. Описано різні форми соціального діалогу, включаючи обмін інформацією, консультації, узгоджувальні процедури та колективні переговори. Також пояснюється, що "м'які" форми діалогу, такі як обмін інформацією та консультації, спрямовані на досягнення консенсусу, тоді як "тверді" форми, такі як колективні переговори, передбачають укладення угод. Окремо у статті чітко описано зміст соціального діалогу, який може включати питання соціально-економічної політики, умов праці, працевлаштування та взаємин між соціальними партнерами. Підкреслено, що основною метою соціального діалогу є досягнення консенсусу та узгодження інтересів сторін. Описуються різні види соціального діалогу за сферою діяльності, рівнем управління, характером, змістом, часом проведення та результатом.