Аналіз взаємозв'язку між міграцією та процесами глобалізації у світовій економіці та суспільстві: прогноз тенденцій - Козуб, Вікторія Олександрівна; Галуха, Любов Юріївна; Луців, Руслана Степанівна (Академічні візії, 2024)
Стаття присвячена актуальним питанням глобалізаційних викликів у світовій економіці. Глобалізація - це стан і процес, при якому життя всередині суспільства постійно перебуває під впливом міжнародних чинників, від політики і торговельних відносин до мистецтва і засобів масової інформації. Однак найважливішою формою глобалізації є економічна глобалізація. В умовах економічної глобалізації планування і контроль поширюється з малих підприємств (регіональних або національних) на широку глобальну концентрацію з усім світом як джерелом робочої сили, сировини і ринків збуту. Метою даної статті є дослідження взаємозв’язку міграційних та глобалізаційних процесів у світовій економіці. В умовах глобалізації процес міграції у світі набуває величезних масштабів, що призводить до перерозподілу населення між регіонами та зміни структурних характеристик національних і регіональних популяцій. Проаналізовано зв’язок міграції та процесів глобалізації. Глобалізація стає новим і досить вагомим чинником сучасної міграції і фактично виступає прискорювачем її розвитку. Водночас міграція все більше виступає як передумова глобалізаційних зрушень у розвитку окремих країн і регіонів. Міграційні процеси прискорюють економічний розвиток країн світу і, як наслідок, створюють нові робочі місця, що відображається на подальших інтеграційних процесах. Показано, що міграція є необхідною та об'єктивною умовою економічного розвитку країни, але вона не замінює, а лише доповнює кадрову складову. Якщо не враховувати і не впливати на міграційний процес, це може мати серйозні наслідки для економіки країни. Глобалізація посилює конкуренцію між країнами за інвестиції, ринки і ресурси, особливо дефіцитні ресурси і ринки, що може призвести до політичної напруженості, політичних конфліктів і нестабільності. Виявлено, що глобалізація та міграція в Україні є суперечливими процесами. З одного боку, вони несуть серйозні виклики, з іншого - є можливістю підвищити конкурентоспроможність національної економіки та відновити втрачені позиції у світі. В обох випадках Україна має адаптуватися до цих процесів і посісти гідне місце у світовій економіці. Ці питання мають бути розглянуті в подальших дослідженнях.