Перспективи післявоєнного відновлення економіки України: реалії сьогодення - Орел, Юрій Леонідович; Прочан, Анна Олександрівна; Нестеренко, Олена Петрівна (Академічні візії, 2024)
На сьогоднішній день Україна стоїть перед завданнями післявоєнної відбудови через російську агресію. Процес відновлення економіки, інфраструктури та соціально-економічного розвитку є надзвичайно важливим та актуальним. Метою статті є аналіз основних завдань та викликів, які можуть виникнути у процесі післявоєнної відбудови української економіки. Під час дослідження було визначено ключові аспекти, що впливають на соціально-економічний розвиток країни після війни, визначення стратегічних завдань та можливих шляхів подолання цих викликів. Окреслено головні етапи процесу відновлення економіки в Україні після війни, до яких було віднесено оцінку поточного стану та функціонування окремих секторів економіки, виявлення проблем, що гальмують їхній розвиток, розробку тактики реструктуризації цих секторів. Проаналізовано основні напрямки післявоєнної відбудови економіки України. Відновлення економіки України вимагає комплексних заходів на всіх рівнях, включаючи реформу структури виробництва, залучення інвестицій, розвиток високотехнологічних галузей тощо. Глобалізація та міжнародне співробітництво важливі для успішного відновлення економіки України, але необхідно зберегти національні інтереси та унікальність країни. Було також встановлено, що серед основних напрямів відновлення економіки є реалізація фінансових проєктів, спираючись на іноземний досвід. Відновлення та розвиток України ґрунтуються також на можливості повної інтеграції в Європейський союз як повноправного члена. Основними напрямками стратегії є цифровізація та «зелений курс», спрямований на декарбонізацію економіки та запобігання негативним кліматичним змінам. Вивчення даної проблематики потребувало використання методів порівняння, аналізу, узагальнення та порівняння. Як результат цього дослідження, було здійснено узагальнення впливу війни на соціально–економічні процеси в Україні, загальний стан національної економіки і визначено сутність процесу післявоєнного відновлення економічної системи. Було акцентовано увагу на те, що успіх у післявоєнній відбудові полягає в пошуку оптимальних рішень та стратегій, які здатні забезпечити сталий і стабільний розвиток України в майбутньому.