Реалізація управлінського впливу на організаційну поведінку на основі розвитку сталої корпоративної культури - Скупейко, В. В.; Задорожний, І. Р.; Іващишин, А. В.; Пастернак, Ю. М.; Романів, М. В.; Канюс, А. М. (Академічні візії, 2024)
У статті пропонуються методологічні підходи та інструменти для впровадження управлінського впливу на формування організаційної поведінки підприємства, які враховують вплив керівництва на цей процес. Запропонований інструмент оцінки дозволяє визначити динаміку змін у корпоративній культурі підприємства, ураховуючи одночасні зміни в організаційній структурі управління. Досліджено, що результатом цілеспрямованого керівництва у напрямі зміни організаційної поведінки можуть бути три варіанти розвитку: зміни в культурі без відповідних змін у поведінці; зміни в поведінці без відповідних змін у культурі; зміни як у поведінці, так і в культурі. Це дозволяє оцінити динаміку змін в організаційній культурі, синхронізуючи їх із змінами в організаційній структурі управління. Результати дослідження можуть слугувати методологічною основою для подальших досліджень процесу формування організаційної поведінки на підприємствах.