Інтеграція інноваційних технологій у тренування велосипедистів: вплив на результативність та стратегію розвитку - Коновал, Юрій Миколайович; Бобровник, Володимир Ілліч (Академічні візії, 2024)
Сучасний велосипедний спорт пред’являє високі вимоги до підготовленості спортсменів та окреслює необхідність розробки нових підходів до їх тренування. У статті доведено, що використання інноваційних технологій має низку переваг і сприяє підвищенню ефективності навчання фахівців велосипедного спорту. Мета дослідження – проаналізувати особливості інтеграції інноваційних технологій у тренування велосипедистів та з’ясувати переваги навчання фахівців велосипедного спорту з використанням цифрових інструментів. Для досягнення мети та завдань статті було використано метод огляду наукової літератури, що передбачає систематичний аналіз та узагальнення наукових публікацій з теми дослідження. У ході роботи було доведено, що тренування для велосипедистів унікальні та відрізняються від інших через специфічні вимоги до спорту. Крім того, було з’ясовано, що тренувальний процес велосипедистів представлений традиційною та блоковою моделями. Також під час тренувань застосовують адаптивне навчання, що передбачає врахування індивідуальних особливостей та потреб кожного спортсмена для оптимальних тренувань. Водночас підтримуюче навчальне середовище стосується простору, в якому створено такі навчальні умови, які забезпечують сприятливу атмосферу для навчання та розвитку спортсменів. Травмоінформована підготовка спортсменів передбачає використання педагогічних, психологічних та медико-біологічних методів з урахуванням фізичної індивідуальності кожного спортсмена та його емоційного стану. Авторами розкрито, що під час тренувань використовують вимірювачі потужності, монітори серцевого ритму, пристрої GPS, «розумні тренажери», мобільні застосунки та програмне забезпечення для навчання, інструменти біомеханічного аналізу, програми для відстеження харчування та гідратації, пристрої для відновлення та відстеження сну, технології віртуальної реальності. Таким чином, інтеграція інноваційних технологій у тренування велосипедистів має очевидні переваги і робить навчання фахівців велосипедного спорту більш продуктивним.