Емоційне вигорання сучасного викладача внз: проблематика і шляхи подолання - Плахотнюк , Наталя Павлівна; Левківська, Кристина Валеріївна; Макаревич, Олег Олександрович; Кравченко , Анастасія Олександрівна (Академічні візії, 2024)
Сучасна система освіти ставить високі вимоги до характеристик особистості та професійних навичок викладача, роблячи його позицію у суспільстві надзвичайно важливою і відповідальною. Професійний стрес проявляється у фізіологічних і психічних реакціях, вимагаючи не лише зосередженості, а й вміння ефективно керувати своїми емоціями. Останнім часом дослідники зазначають не лише негативний ефект професійного стресу, а й синдром емоційного вигорання, який є наслідком постійного професійного стресу та пов'язаних з ним емоційних перевантажень і міжособистісного спілкування. Цей синдром негативно позначається на психологічному та фізичному стані викладача, впливаючи на якість його роботи та загальний стан здоров'я. Саме тому, дослідження проблеми професійного стресу та емоційного вигорання у викладачів має важливе значення для підвищення ефективності їхньої професійної діяльності.