Роль освіти у психологічній реабілітації молоді в післявоєнній Україні: стратегії та методики - Вайнагій, Ольга Михайлівна; Литвак, Василь Васильович (Академічні візії, 2024)
У статті проаналізовано роль освіти в психологічній реабілітації здобувачів освіти та з’ясовано, які стратегії й методики є найбільш ефективними в післявоєнний період. Завдання дослідження стосуються визначення підходів до трактування поняття «психологічна реабілітація»; форм психологічної реабілітації, а також стратегій та методик, які використовуються в освітньому процесі; аналізу особливостей застосування цифрових технологій для психологічної реабілітації; а також з’ясування переваг та недоліків освіти як інструменту психологічної реабілітації молодих людей у післявоєнний період. У процесі вивчення наукової проблеми було використано такі методи теоретичного дослідження, як аналіз літератури, синтез, концептуальне моделювання та узагальнення. Результати дослідження демонструють, що психологічна реабілітація – це втручання, спрямоване на відновлення або покращення функціонування психічного здоров’я, а також процес відновлення або підвищення здатності особистості брати участь у соціальній, професійній та рекреаційній діяльності. Серед форм психологічної реабілітації виокремлено консультування й психотерапію, медикаментозну терапію, навчання спеціальним практичним навичкам, біхевіоральну терапію чи поведінкове втручання, сімейну терапію, групи підтримки, програми реабілітації, горизонтальне навчання, інтегроване навчання та комплексну терапію. З’ясовано, що психологічна реабілітація під час освітнього процесу передбачає адаптивне навчання, горизонтальне навчання, інклюзивне навчання, емоційне навчання, методи релаксації й арттерапію. Доведено, що використання цифрових технологій є ефективним для психологічної підтримки в навчальній аудиторії. Визначено, що використання освіти як інструменту психологічної реабілітації має кілька переваг, зокрема формування в здобувачів освіти спеціальних практичних навичок, участь в освітніх заходах, стимулювання когнітивних процесів, соціальна взаємодія, розвиток резилієнтності в майбутніх фахівців. Аналіз наукових джерел засвідчує також наявність певних недоліків, які необхідно враховувати під час побудови освітнього процесу.