Бенефіціарний власник у міжнародних фінансових структурах - Пришва, Н. Ю.; Ямненко, Т. М. (Академічні візії, 2024)
У сучасному світі, де глобалізація визначає економічні та фінансові взаємозв'язки, поняття "бенефіціарний власник" стає ключовим у контексті міжнародних фінансових структур. Ця тема викликає значний інтерес і дискусії, оскільки визначення справжнього власника та користувача фінансових ресурсів стає складнішим у зв'язку з розвитком різноманітних бізнес-моделей та фінансових інструментів. В цій статті розглядається роль бенефіціарного власника у міжнародних фінансових структурах, розкриваючи сутність поняття, його значення та вплив на фінансові процеси. Дослідження спрямоване на розкриття ключових аспектів, пов'язаних із визначенням особи бенефіціарного власника, його ролі у запобіганні агресивному податковому плануванню, а також в контексті дотримання міжнародних норм та стандартів у сфері фінансової прозорості. Важливо відзначити, що розуміння ролі бенефіціарного власника стає ще більш актуальним в умовах постійних змін у міжнародному податковому та фінансовому законодавстві. Це відбувається на фоні посилення вимог щодо фінансової та податкової звітності, а також у зв'язку зі стрімким розвитком технологій, що сприяють більшій доступності та швидкості обміну фінансовою інформацією. Розширення ролі бенефіціарного власника також може бути пов'язане з удосконаленням механізмів виявлення та перевірки фінансових операцій з метою запобігання відмиванню коштів та фінансуванню тероризму. Крім того, аналіз впливу бенефіціарного власника на міжнародні фінансові структури може розширюватися за допомогою вивчення конкретних випадків та прикладів, де виявлення справжніх власників відіграє вирішальну роль у забезпеченні фінансової стабільності та прозорості. Ця стаття є підгрунтям для порівняльного аналізу законодавства різних країн щодо вимог до реєстрації та звітності бенефіціарних власників, а також для оцінки ефективності інструментів, спрямованих на боротьбу з використанням фінансових структур для неправомірних цілей.