Наслідки впливу тіньової і поведінкової економіки на фінансову безпеку держави через фінансові інструменти сталого розвитку України - Вдовенко , Н. М.; Перегуда , Ю. А. (Академічні візії, 2024)
У статті проведено аналіз наслідків впливу тіньової і поведінкової економіки на фінансову безпеку держави через фінансові інструменти сталого розвитку. Доведено, що фінансова безпека держави в такому випадку виступає базовим аспектом національної безпеки, оскільки вона забезпечує стабільність економіки, підтримку соціальних програм та інвестицій у сталий розвиток. Обґрунтовано можливість використання фінансових інструментів сталого розвитку, таких як зелені облігації, соціальні інвестиційні фонди, щоспрямовані на довгострокове економічне зростання, потребують ефективного управління та прозорості. Для розрахунку впливу тіньової економіки на фінансову безпеку держави через інструменти сталого розвитку розглянуто етапи і використання різних моделей, методологій та методичних підходів. Проаналізувавши зв’язок між тіньовою і поведінковою економікою, фінансовою безпекою, через призму фінансових інструментів сталого розвитку, зроблено наступні умовиводи, що чіткі та ефективні регуляторні підходи, які стимулюють застосування фінансових інструментів сталого розвитку, можуть зменшувати привабливість тіньової економіки. Визначено, що важливим аспектом застосування фінансових інструментів сталого розвитку є їх вклад у збереження природних ресурсів та екосистем, що є важливим не тільки з екологічної, але й з економічної точки зору. Екологічна стабільність сприяє сталості національних і глобальних економік, зменшуючи потенційні макроекономічні ризики. З метою об’єктивного аналізу взаємозв’язку між тіньовою, поведінковою економікою, фінансовою безпекою, застосуванням фінансових інструментів сталого розвитку, запропоновано до використання показники для забезпечення економічного зростання.