Реалізація інновацій в агропромисловому комплексі: проблеми та перспективи - Костюк, Роман Валентинович; Романов, Роман Олександрович; Булеца, Надія Володимирівна (Академічні візії, 2023)
Інновація у сучасному світі – це надзвичайно складний і системний процес, який характеризується невизначеністю та вивчається за допомогою різних підходів у різних сферах економічної діяльності. Проблема полягає у визначенні інновацій, які у агропромисловому виробництві характеризуються високим рівнем ризиків. Актуальність теми зумовлена необхідністю проаналізувати наявний досвід та категорії ризиків, а також їх можливе нівелювання. Таким чином автори поставили завдання у цьому дослідженні розглянути поточний стан інноваційних процесів у сільському господарстві на прикладі впровадження економічного індексу розведення в умовах сучасних ризиків. У статті автори здійснили аналіз наявних категорій ризиків у сільському господарстві. Встановлено, що існуючі групи ризиків призводять до низки соціальних загроз, що зумовлені зростанням безробіття, зниженням доходів та/або виникненням гуманітарних проблем, легальна і нелегальна міграція населення, що призводять до скорочення внутрішнього споживання та/або виникнення гострої або помірної загрози агропромисловому сектору в цілому. Автори проаналізували досвід інноваційного процесу використання економічного індексу розведення ВРХ і проблему підтримки інновацій на європейському ринку. Проаналізовано поточний стан інноваційних процесів у сільському господарстві на прикладі управління ризиками шляхом впровадження інновацій. У цьому контексті в економічно розвинутих країнах змінилася роль постачальників сільськогосподарських дорадчих послуг. Доведено, що різноманітність та різнонаправленість економічних інтересів учасників інноваційних процесів виникає цілий ряд суперечностей у складному та нелінійному інноваційному процесі.