Сприяння розвитку психологічного благополуччя здобувачів освіти через використання віртуальної реальності та штучного інтелекту в освітньому процесі - Скоробагатська, Оксана Іванівна; Зеленін, Всеволод Володимирович; Момот, Анна Василівна (Академічні візії, 2024)
У статті розглянуто питання сприяння розвитку психологічного благополуччя здобувачів освіти шляхом використання в освітньому процесі новітніх технологій, зокрема штучного інтелекту й віртуальної реальності. Сучасні виклики в Україні, такі як пандемія та війна, диктують необхідність ширшого впровадження дистанційної освіти. Якісне подання інформації відіграє ключову роль у формуванні мотивації до навчання та пізнання майбутньої професії. Психологічне благополуччя здобувачів освіти має вирішальне значення для засвоєння нових знань в освітньому процесі. У 2015 році на Міжнародній конференції ЮНЕСКО з освіти було проголошено, що психологічний комфорт – це основа всебічного розвитку здобувачів освіти, і викладачі мають всіляко сприяти його розвитку. Нові програми та пристрої, такі як штучний інтелект (Аrtificial intelligence, AI) та віртуальна реальність (Virtual Reality, VR), дозволяють викладачам створювати привабливе та ефективне програмне забезпечення для навчання. Використовуючи ці продукти, здобувачі освіти можуть в унікальний спосіб отримувати нові вміння й знання. Інтеграція AI й VR в освітній процес змінює способи навчання здобувачів освіти, викладачів і функціонування установ. Персоналізуючи процес навчання, автоматизуючи адміністративні обов’язки та надаючи зворотний зв’язок у реальному часі, AI покращує освітній процес, усуває прогалини й створює більш інклюзивне та ефективне навчальне середовище. Враховуючи широке впровадження дистанційного навчання, ці технології відкривають нові можливості для трансформації класичного навчання у високотехнологічне й цікаве. Віртуальна реальність є не тільки інформаційно-технологічним витвором об’єктивної соціальної реальності. Вона також активно взаємодіє з останньою, відображаючи її запити та потреби, активно впливаючи на неї. У статті підкреслюється важливість впровадження AI й VR в освітній процес для сприяння розвитку психологічного благополуччя здобувачів освіти. Крім того, розглянуто як переваги, так можливі ризики застосування новітніх технологій в освітньому процесі.