Порівняльний аналіз міжнародних методик відновлення земель після збройних конфліктів та їх застосування в Україні - Лівак, Антон Петрович (Академічні візії, 2024)
Після збройних конфліктів відновлення земель має вирішальне значення для зміцнення стабільності, відбудови суспільства та сприяння сталому розвитку. У цій статті проведено порівняльний аналіз міжнародних методів, що застосовуються для постконфліктного відновлення земель, з особливим акцентом на їхню застосовність в українському контексті. Актуальність цього дослідження полягає у вирішенні проблеми відновлення земель, зруйнованих конфліктом, що особливо актуально для українського контексту, позначеного військовими діями. Метою цього дослідження є оцінка різних підходів до відновлення земель, що застосовуються у світі після збройних конфліктів, аналіз їхньої ефективності, викликів та адаптивності до українських реалій. Завдяки систематичному аналізу наукової літератури, стратегічних документів та конкретних кейсів, визначено ключові підходи та методології, що використовуються в різних регіонах - від розмінування, лісовідновлення та рекультивації ґрунтів до залучення населення та формування політичної бази. Отримані результати вказують на різноманітність підходів до відновлення земель у різних постконфліктних сценаріях, кожен з яких формується під впливом особливих соціально-політичних, економічних та екологічних умов. У той час як деякі методи надають пріоритет екологічній відбудові, інші наголошують на соціально-економічній інтеграції та примиренні. В українському контексті такі проблеми, як забрудненість ґрунтів вибухонебезпечними предметами, переселення населення та фрагментовані структури управління, створюють значні перешкоди для ефективної рекультивації земель. Висновки, зроблені на основі цього порівняльного аналізу, свідчать про важливість індивідуальних підходів до відновлення земель з урахуванням специфічних потреб і особливостей постраждалих регіонів. Незважаючи на те, що деякі міжнародні методи мають потенціал для застосування в Україні, для їх успішного впровадження необхідне детальне вивчення місцевої специфіки. Водночас, сприяння співпраці між багатьма сторонами, використання технологічних інновацій, інтеграція систем передачі традиційних знань, а також впровадження відповідних міжнародних правових актів у сфері землекористування стають важливими стратегіями для підвищення ефективності та сталості ініціатив з відновлення земельних угідь. Перспективи подальших досліджень охоплюють вивчення довгострокового впливу відновлення земель на стійкість громад до негативних наслідків, збереження біорізноманіття та відновлення стабільності в регіонах, що постраждали від конфлікту.