Місце та роль адміністративного суду в системі протидії нелегальній міграції - Курилюк, Юрій Богданович (Академічні візії, 2023)
Стаття присвячена дослідженню місця та ролі адміністративної юстиції у системі протидії нелегальній міграції. Зазначено, що Конституція України та прийняті на її основі законодавчі акти, а також міжнародні угоди, що стали частиною законодавства нашої держави, склали підґрунтя для формування правового статусу іноземців та осіб без громадянства в Україні. Характерним є те, що відповідне наділення обсягом прав та обов’язків, що складають такий статус, законодавець визначив до тих іноземців та осіб без громадянства, які перебувають на території нашої держави на законних підставах. Натомість, особи, які порушують такі умови, цілком логічно, зазнають з боку держави в особі її уповноважених органів, застосування відповідних заходів, що спрямовані на відновлення порушеного порядку. Особлива увага у цьому контексті звертається на такий аспект, як нелегальна міграція, та осіб, які нелегально проникають на територію нашої держави і перебувають тут. Вказано, що нелегальна міграція є одним з різновидів незаконного переміщення людини, яка в силу певних обставин, зокрема відсутності законних підстав, прагне потрапити на територію іншої держави. При цьому така держава не завжди є кінцевою метою, а іноді може використовуватись як країна транзиту. З огляду на географічне розташування України її територію досить часто використовують для такого незаконно «транзиту», з метою потрапити в країни європейського Союзу, кордони яких межують з нашою державою. Підкреслено, що Україна упродовж тривалого періоду часу протидіє нелегальній міграції та сформувала належну систему для забезпечення такої діяльності. Вказано, що ця система, передусім, складається з органів публічної влади, а також судової влади, представленої адміністративними судами. З’ясовано, що адміністративні суди відіграють надзвичайно важливу роль для забезпечення прав і свобод людини і громадянина в публічно-правовій сфері, а також, що не менш важливо, стоять на охороні держави, не допускаючи порушень норм чинного законодавства з боку іноземців та осіб без громадянства, які зокрема не дотримуються свого правового статусу.