Проблеми та перспективи розвитку банківського сектору на сучасному етапі - Додик , Роман Романович (Академічні візії, 2024)
Банківська система відіграє критичну роль у стабільному функціонуванні економіки України. Вона забезпечує механізми кредитування, зберігання коштів, обслуговування платежів та інвестицій, сприяючи зростанню виробництва, розвитку підприємництва та залученню інвестиційного капіталу. Банківська система також регулює грошовий обіг, контролює інфляцію та фінансову стабільність. Шляхом поширення кредитів та фінансового підтримання, вона стимулює економічний розвиток та забезпечує важливу інфраструктуру для фінансових та бізнесових взаємодій в країні. Умови повномасштабного військового конфлікту суттєво підірвали розвиток банківської системи України. Знищення інфраструктури, втрата довіри клієнтів, ризики кредитного портфеля та капіталізації банків стали великими проблемами. Крім того, зменшення ліквідності та зростання ризиків інфляції породжують серйозні виклики для банківської системи.