Забезпечення безпеки судової влади як умова доступності правосуддя - Сопільник, Л. І.; Сопільник, Р. Л. (Академічні візії, 2024)
У статті розглянуто спрощення судових процедур та скорочення судових витрат як взаємопов’язані складові доступності правосуддя, що безпосередньо впливають на ефективність забезпечення права на справедливий суд. Зосереджено увагу на необхідності зміцнення безпеки судової влади як ключової умови доступності правосуддя. Доведено, що посилення правотворчої і правозастосовної роботи за цими напрямками сприятиме покращенню гарантій забезпечення права на справедливий суд на сучасному етапі. У статті підкреслено, що ефективне функціонування судової системи неможливе без належного рівня безпеки суддів та інших учасників судового процесу. Висвітлено, що впровадження комплексних заходів для забезпечення безпеки судової влади не лише підвищує захист прав і свобод громадян, але й сприяє формуванню довіри до судової системи та підвищенню її авторитету в суспільстві. Запропоновано конкретні заходи щодо вдосконалення правових механізмів захисту судової влади та забезпечення її безперебійної роботи в умовах зростаючих викликів та загроз.