Окремі аспекти адміністративно-юрисдикційної діяльності поліції щодо неповнолітніх в умовах російської агресії - Чистоклетов , Леонтій; Левчук , Назар (Академічні візії, 2024)
В статті розглядається проблематика адміністративно-юрисдикційної діяльності поліції щодо неповнолітніх в умовах російсько-української війни, реалізація якої у сфері адміністративного права та адміністративно-процесуальної діяльності належить до найменш розроблених. На підставі міжнародного та вітчизняного законодавства проаналізовано стан захисту дітей, визначені умови, які негативно сприяють вчиненню адміністративних правопорушень неповнолітніми в період російської агресії. Звернено увагу на судову практику щодо здійснення правосуддя у кримінальних провадженнях та справах про адміністративні правопорушення судами загальної юрисдикції, яка залишається не втішним. Доведено, що чинниками, які впливають на вчинення правопорушення неповнолітніми, як у мирний час так і у воєнний, є відсутність належних матеріальних, моральних та побутових умов їх проживання. Крім того, згубний вплив на неповнолітніх справляє мобільні телефони, комп’ютери та інтернет, програми яких засмічені аморальною, антинаціональною, порнографічною та насильницькою продукцією. При дослідженні специфіки виховання дітей у підлітковому віці акцентована увага на дворівневій особливості їх формування: родинного (шкільного) та – середовища одноліток, однокласників. При цьому зазначено, що більшість неповнолітніх, зважаючи на нерівноправність вказаних рівнів, вибирають модель виховання у середовищі однолітків, оскільки у рівноправному і у більшості незалежному середовищі дитина знаходить задоволення та інтерес. Вказано, що однією з особливостей адміністративно-юрисдикційної діяльність поліції щодо неповнолітніх в умовах російської агресії виступає протидія домашньому насильству, насильству за ознакою статі, захисту прав неповнолітніх, які постраждали від такого насильства. Окреслено, що важливим правовим засобом реалізації адміністративно-юрисдикційної діяльність поліції щодо неповнолітніх в умовах російської агресії є Закон України «Про Національну поліцію», який до основних завдань поліції відносить провадження у справах про адміністративні правопорушення, вчинених неповнолітніми, прийняття рішення про застосування адміністративних стягнень та забезпечення їх виконання. Доведено, що розгляд справ про адміністративні правопорушення органами Національної поліції, вчинених неповнолітніми здійснюється відповідно до статті 222 КУпАП. Повноваження щодо складання протоколу про правопорушення, вчиненого неповнолітнім передбачається статтею 255 КУпАП. Зроблено висновок, що в порядку удосконалення та розширення адміністративно-профілактичних заходів поліції, закріпити та популяризувати такий попереджувальний захід щодо неповнолітніх і малолітніх як негайне превентивне вилучення дитини, яка перебуває у потенційно загрозливих, ризикованих умовах, які створюють небезпеку для її життя та здоров’я або створюють підстави для вчинення правопорушення самим неповнолітнім.