Порівняльний аналіз засад адміністративного судочинства в Україні та Ісландії у аспекті безпеки і незалежності судової влади - Семчук, Ю. І.; Нор , А. Т.; Корчук , М. М.; Кадик , О. Ю.; Воїнський, Н. В.; Потинський, А. М. (Академічні візії, 2024)
Засади адміністративного судочинства є основами та вихідними принципами його здійснення. Конституція України та Кодекс адміністративного судочинства України такими засадами визначає рівність перед законом та судом, верховенство права, незалежність, неупередженість суду, законність та обов’язковість судового рішення, гласність, право перегляду судового рішення, розумність строків розгляду судового рішення тощо. Важливим методом дослідження права є порівняння його положень у правових системах різних держав. Вартує уваги своєрідне право Ісландії. Конституція та законодавство Ісландії закріплює наступні засади розгляду адміністративних справ: розгляд усіх спорів щодо органу влади виключно судами, справедливість розгляду справи та розумність строків такого розгляду, безсторонність суду, законність, сумлінність та незалежність суддів, постійний професійний розвиток суддів, обов’язковість рішення суду, прискорений розгляд окремих справ. У статті розглянуто, як обидві системи забезпечують безпеку та незалежність судової влади, аналізуються ключові відмінності та подібності між ними. Підкреслено значення цих засад для підтримки верховенства права та ефективного функціонування судової системи в обох країнах.