Особливості викладання української мови як іноземної для студентів-іноземців у закладах вищої освіти - Стадніченко, Ольга; Ласкава, Юлія; Шульга, Олена (Академічні візії, 2023)
Метою статті є дослідження сутності вивчення української мови як іноземної для студентів-іноземців у закладах вищої освіти. Визначено, що відаючи належне науковому здобутку науковців-попередників, попри це, питання визначення і дослідження нових поглядів щодо сутності вивчення української мови як іноземної для студентів-іноземців досі залишається актуальним. Це і обумовило вибір тематики. Доведено, що проблема відбору навчального матеріалу для різних аспектів навчання української мови є однією з основних у методиці викладання навчання студентів-іноземців іноземних мов у закладах вищої освіти. Однак, незважаючи на її актуальність, до теперішнього часу не вироблено жодних вимог, яким повинен відповідати навчальний текст. Встановлено, що при вивченні професійної української мови, студенти-іноземці опановують не лише мову, а й зміст профільних дисциплін. Визначено, що моделювання викладачем у межах онлайн-курсу ситуацій ділового спілкування дає можливість студентам імітувати тематичні параметри реальної комунікації з використанням необхідних комунікативних навичок та умінь. Охарактеризовано, що застосування сучасних інструментів в онлайн-курсі створює передумови для інтенсифікації процесу навчання за рахунок інтерактивності, негайного зворотного зв'язку з учнями, візуалізації великих обсягів інформації, легкого доступу до неї, а також контролю та самоконтролю навчальної роботи студентів-іноземців. Визначено, що сучасний професійно орієнтований підхід до вивчення української мови передбачає формування у студентів-іноземців здібності іншомовного спілкування у конкретних професійних, ділових та наукових сферах. Встановлено, що підготовка фахівців полягає у формуванні таких комунікативних умінь та навичок, які дають змогу ефективно реалізовувати професійні контакти українською мовою у різних галузях та ситуаціях.