Ключові аспекти інституту доказів та доказування у цивільному судочинстві України - Цал-Цалко , Ю. Ю. (Академічні візії, 2024)
Стаття присвячена висвітленню основних питань щодо інституту доказів та процесу доказування в цивільному судочинстві України. Приділено увагу певним аспектам, а саме визначенню понять та місцю доказів та доказування у цивільному процесі та зазначено їх окремі ознаки. Наголошено на доказах та доказуванню, як одних з основних необхідних умов забезпечення законності в розгляді цивільних справ. Звернено увагу на роль доказів та доказування в цивільному процесі України. Надано характеристику предмету доказування. Окрему увагу звернено на такий вид джерел доказів, як електронні, акцентується увага щодо здійнення використання електронних доказів в процесі доказування та зазначаються правила розподілу тягаря доказування. Наводяться та аналізуються доказові презумпції у цивільному судочинстві. Висвітлюється питання щодо поєднання змагальності та процесуальної активності суду та мети доказування. Наголошено на необхідності подальшого дослідження та аналізу даної проблематики.