Вплив війни на реструктуризацію готельно-ресторанних послуг в Україні - Веселовська, Таїсія Євгеніївна (Академічні візії, 2024)
У сучасних умовах готельно-ресторанний бізнес в Україні зазнає значних втрат та ризиків, тому однією з можливостей вирішення таких проблем є реструктуризація готельно-ресторанних послуг поряд із підвищенням продажів, покращенням якості та диверсифікацією асортименту. У статті розглянуто вплив війни в Україні на вітчизняний готельно-ресторанний ринок. Відзначено, що для багатьох закладів цей вплив виявився катастрофічним і призвів до того, що вони були змушені припинити свою роботу. Також відзначено, що будь-яка криза призводить і до появи нових можливостей. Проаналізовано зміни у веденні бізнесу, викликані війною. Оскільки російсько-українська війна значно впливає на реструктуризаційні процеси готельно-ресторанних послуг в України, метою роботи є аналіз цього впливу на такі реструктуризаційні дії. Для досягнення мети дослідження як найдоцільніший було вибрано метод літературного огляду. У результаті аналізу визначено, що ринок готельно-ресторанного бізнесу після початку повномасштабного вторгнення зазнав значних втрат: зменшилась прибутковість, погіршились умови функціонування, знизилась кількість працівників тощо. З’ясовано, що основними проблемами, які створила війна підприємствам сфери гостинності, є: фізичне знищення закладів, порушення логістичних ланцюгів, падіння купівельної спроможності населення, зростання собівартості продукції, відтік кваліфікованих працівників за кордон. У результаті проведеного дослідження визначено шість ключових аспектів, які важливо враховувати під час реструктуризаційних змін: матеріальний, фінансовий, трудовий, енергетичний, інформаційний та безпековий складники. Також важливо зважати на той факт, що не всі заклади готельно-ресторанного бізнесу зазнали значних проблем від початку повномасштабного вторгнення, особливо це стосується тих, що розташовані в західних областях України. Проте значною мірою змінилась структура попиту серед клієнтів, що також важливо враховувати в разі структурних змін у бізнесі. Надана стаття має практичне значення, адже її результати можуть використовувати підприємці в галузі готельно-ресторанної справи для покращення ефективності діяльності закладів в умовах війни.