Впровадження інноваційних технологій як шлях розвитку аграрного сектору України - Костюк, Роман Валентинович; Романов , Роман Олександрович; Зінченко, Георгій Костянтинович (Академічні візії, 2024)
У статі розглянуто передумови розвитку біотехнологічних кластерів в сільському господарстві України. Проаналізовано основні напрямки впровадження цифрових технологій в АПК. Вивчено протиріччя інноваційного розвитку в АПК України. Доведено, що розвиток економіки інноваційним шляхом потребує зміни управлінської парадигми щодо менеджменту високотехнологічних підприємств. Необхідно створити нові організаційні форми спільної діяльності науково-дослідних, провайдингових (впроваджувальних), виробничих та маркетингово-торгівельних підприємств. Одним із основних факторів, детермінуючим таку зміну парадигми, є різке збільшення витрат на науково-дослідні та провайдингові заходи щодо реалізації технологій сучасного технологічного укладу, які об’єктивно перевищують можливості окремо взятих підприємств або навіть певних галузей. Проаналізовано процес цифровізації в сільському господарстві, його особливості в Україні. Розглянуто протиріччя інноваційного розвитку агросектору України, а також перспективи розвитку біотехнологічних кластерів в сільському господарстві. Спираючись на європейський досвід функціонування кластерів, обґрунтовано необхідність створення нових організаційних форм (кластерів). Оскільки значними факторами є підвищення ефективності, якості і безпечності продукції, процеси цифровізації в аграрному секторі економіки лишаються актуальним напрямком майбутніх досліджень.