Недійсність правочинів вчинених під впливом насильства та тяжкої обставини: окремі питання значення свободи волі - Савченко , В. О. (Академічні візії, 2024)
Вступ. У статті досліджується недійсність правочинів вчинених під впливом насильства та тяжкої обставини в контексті окремих питань значення свободи волі. Окрема увага приділяється проблематиці впливу насильства та тяжкої обставини на свободу волі, визначенню зовнішнього та внутрішнього впливу на неї, а також виникненню неузгодженості між її внутрішньою формою та волевиявленням. Короткий зміст основних результатів дослідження. Коли особа вчиняє правочин під впливом насильства, її воля деформується, адже рішення було прийнято під впливом зовнішньої сили, а не стало результатом власних бажань і інтересів. У правочинах укладених під впливом насильства контрагент втручається у волевиявлення іншої особи, адже для нього не має значення її внутрішня воля. Метою його дій є не формування бажання укласти договір, а примус до самого факту укладання правочину на власних умовах. Правочини укладені під впливом насильства характеризуються впливом на волевиявлення, що призводить до його невідповідності внутрішній волі. Виникнення дефектів волі можуть бути не пов’язані з впливом іншої особи, а стати наслідком неправильно сформованої внутрішньої волі особи через тяжкі обставини. В цих випадках, внутрішня воля деформується без наявності умислу. З одного боку, особа, на яку впливають тяжкі обставини самостійно приймає рішення про укладання правочину та узгоджує його умови, але з іншого боку, згода з на укладання правочину надається лише через наявність специфічних обставин, у разі відсутності яких правочин не було б укладено на таких умовах. Висновки. Правочини вчинені під впливом насильства породжують не відповідність внутрішньої та зовнішньої волі, адже такі правочини не відображають реальні інтереси та бажання учасників правовідносин. В цьому випадку відбувається вплив на волевиявлення (зовнішню форму свободи волі), що призводить до його невідповідності внутрішній волі. Насильство є єдиною підставою для оспорювання правочинів яка передбачає вплив на зовнішню форму свободи волі. На відміну від цього, правочини укладені під впливом тяжких обставин характеризуються узгодженням внутрішньої волі та волевиявлення, де внутрішня воля була сформована хибно через певні зовнішні обставини.