Термінові справи в адміністративному судочинстві: сутнісна характеристика та особливості розгляду - Соловйова, О. М. (Академічні візії, 2024)
Стаття присвячена дослідженню сутнісної характеристики окремого різновиду адміністративних справ, які з’явилися у 2017 році в новій редакції Кодексу адміністративного судочинства України – терміновим справам. Введення категорії «термінова справа» є новаторським кроком як у теорії, так і в практиці адміністративного судочинства, що вимагає детального наукового дослідження її сутності та особливостей розгляду. Термінові справи визначаються як такі, що потребують особливого порядку провадження, зумовленого невідкладними процесуальними діями та рішеннями задля ефективного захисту прав, законних інтересів особи у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку суб’єктів владних повноважень. У статті проведено аналіз положень Кодексу адміністративного судочинства України, які регламентують порядок розгляду термінових адміністративних справ. Законодавець, виокремивши таку категорію адміністративних справ, відніс до них публічно-правові спори, що виникають у різних сферах публічного адміністрування та встановив особливості їх розгляду. Автором зроблено висновок, що особливості розгляду термінових справ можна поділити на загальні та спеціальні. До загальних особливостей віднесено ті, що визначені ст.ст. 268-272 Кодексу адміністративного судочинства України, стосуються майже всіх термінових справ та охоплюють особливості повідомлення учасників справи про дату, час та місце розгляду; подання заяв по суті справи; обчислення процесуальних строків; проголошення та вручення судових рішень; апеляційного та касаційного оскарження судових рішень. Спеціальні особливості розгляду термінових адміністративних справ встановлюються в конкретній статті, що містить правила розгляду окремої категорії термінової справи та до них може належати закріплення за певними особами права на звернення до адміністративного суду; вимог до позовної заяви, заяви; правил визначення предметної, інстанційної та територіальної юрисдикції, тощо. У статті розглянуто поточний стан правової регламентації та практики розгляду термінових адміністративних справ. Основна увага приділена проведенню їх класифікації та вибору судом форми адміністративного судочинства за правилами якої буде розглянута термінова справа. У підсумку, автор дає авторське визначення термінової адміністративної справи, як справи, обставини якої вимагають швидкого та оперативного вирішення, для забезпечення виконання завдань адміністративного судочинства, шляхом встановлення особливостей їх розгляду, щодо: повідомлення учасників справи про дату, час та місце розгляду; подання заяв по суті справи; встановлення строків та їх обчислення; повноважень суду; проголошення та вручення судових рішень; права на апеляційне та касаційне оскарження судових рішень.