Інституційно-правові засади трансформації соціально-економічних процесів у територіальних громадах України (1991–2024 рр.) - Лада, Олександр Валерійович (Академічні візії, 2024)
Процес децентралізації в Україні, що розпочався із здобуттям незалежності у 1991 році та набув активного розвитку починаючи з 2014 року, становить собою ключову реформу, спрямовану на надання самостійності територіальним громадам та визначення можливості ефективніше використовувати ресурсний потенціал для реалізації власних проектів та ініціатив. Дослідження зосереджене на еволюції інституційно-правових засад трансформації соціально-економічних процесів у територіальних громадах України в період 1991-2024 років. З’ясовано, що інституційно-правові механізми трансформації соціально-економічних процесів у територіальних громадах в період 1991-2024 років зазнали еволюції, яка насамперед проявилася у вдосконаленні системи міжбюджетних відносин, підвищенні рівня фінансової самостійності громад та адаптації нормативно-правових інструментів до сучасних викликів регіонального розвитку. Узагальнено основні напрями впливу інституційно-правових реформ на соціально-економічний розвиток територіальних громад, зміцнення їхньої фінансової автономії та розширення можливостей органів місцевого самоврядування в частині формування й реалізації стратегій місцевого розвитку. В процесі дослідження доведено, що ефективність трансформації соціально-економічних процесів безпосередньо залежить від рівня інституційної спроможності територіальних громад, стабільності нормативно-правового забезпечення та узгодженості державної і місцевої політики. Визначено особливості еволюції соціально-економічних регіональних систем в умовах децентралізації, а також визначено специфіку функціонування органів місцевого самоврядування в контексті трансформаційних процесів. Встановлено, що ключовими проблемами розвитку територіальних громад залишаються фрагментарність стратегічного планування, недостатня ефективність механізмів реалізації державної регіональної політики, низький рівень управлінської спроможності окремих громад та недостатня інтеграція інституційних і правових інструментів розвитку, а також повномасштабне вторгнення 2022 року, що негативно вплинуло на економіку окремих ОТГ та держави в цілому. У висновках обґрунтовано необхідність удосконалення інституційно-правових засад управління соціально-економічними процесами у територіальних громадах України з урахуванням сучасних викликів та потреб сталого розвитку.