Теоретичні підходи до розвитку системи управління виноробними підприємствами в умовах діджіталізації міжнародного бізнесу й змін у компонентах конкурентоспроможності - Перегуда, Ю. А.; Вдовенко , Н. М.; Коробова , Н. М. (Академічні візії, 2024)
У статті обґрунтовано теоретичні підходи до розвитку системи управління виноробними підприємствами в умовах діджіталізації міжнародного бізнесу й змін у компонентах рівнів конкурентоспроможності. Запропоновано використання інструментів цифрового маркетингу, зокрема соціальні медіа, контент-маркетинг, електронна комерція, що дозволяє виноробним підприємствам досліджувати вподобання споживачів при поставці вина на ринок. Зроблено висновок щодо динаміки конкурентоспроможності виноробного підприємства й обґрунтовано позитивні зміни. Доведено, що компоненти, зокрема продуктові інновації (PI), цифровий маркетинг (DM), сегментація ринку (MS) та адаптація до регуляторних вимог (RA) показали позитивну динаміку. При цьому якість продуктових інновацій залишилася на високому рівні, але відзначилося незначне зниження. Відмічено, що управління взаємовідносинами з клієнтами та корпоративна соціальна відповідальність залишилися стабільними, що може свідчити про успішне управління. За результатами аналізу зроблено висновки про деякі зниження, зокрема адаптація до регуляторних вимог свідчить про незначне покращення, але все ж залишається на середньому рівні. Проведений в статті аналіз допомагає виноробним підприємствам визначити сильні та слабкі сторони своєї діяльності та вжити заходи для подальшого покращення своєї позиції на ринку. Запропоновані в роботі методичні підходи до проведення аналізу дозволяють визначити ключові аспекти, які впливають на конкурентоспроможність виноробного підприємства та вказують на можливі напрямки подальших дій для підвищення його ефективності й успішності на ринку. Доведено, що виноробним підприємствам застосування інновацій дозволить адаптуватися до змін на ринку, підвищити якість продукції та ефективність виробничих процесів, а також забезпечити бюджетування, управління бізнес-процесами підприємства, сталий розвиток і успішну конкуренцію на міжнародному рівні з урахуванням процесів цифровізації та діджиталізації міжнародного бізнесу.