Психологічні моделі гармонізації інтересів сторін як факторів розвитку економічних кластерів - Піцикевич , В. В.; Гжебовський , Я. Е.; Гараджін , Т. С.; Дементьєв , С. В.; Пастернак , І. М.; Тихонов , В. О.; Повстин, О. В. (Академічні візії, 2023)
Стаття присвячена дослідженню психологічних моделей гармонізації інтересів сторін як ключового фактору розвитку економічних кластерів. Проведено аналіз основних моделей гармонізації інтересів, зокрема корпоративної, партнерської, соціального діалогу, інституційної гармонізації, координаційної та моделі конкурентного узгодження. Виявлено переваги та недоліки кожної моделі, а також їхній вплив на економічну ефективність, соціальну стабільність та інноваційний потенціал кластерів. На основі результатів аналізу сформульовано рекомендації щодо вибору оптимальної психологічної моделі гармонізації інтересів для різних типів економічних кластерів. Застосування відповідних моделей сприятиме підвищенню конкурентоспроможності, інноваційного розвитку та стійкого економічного зростання регіонів.