Психологічні фактори прийняття управлінських рішень в умовах стресу - Мрака, Н. М.; Піцикевич , В. В.; Гнатишин , Б. О.; Кочін , І. С.; Михайлов, Т. С.; Ленько , Н. В.; Беззубий , О. В. (Академічні візії, 2024)
У статті досліджено психологічні фактори, що впливають на прийняття управлінських рішень в умовах стресу. Виявлено, що емоційні реакції, такі як: страх, тривога, гнів та емоційне виснаження - мають суттєвий вплив на здатність керівників приймати раціональні та обґрунтовані рішення. Проаналізовано роль мотивації та самооцінки, підкреслено їхню важливість у підтримці ефективності управлінських процесів. Показано, що висока внутрішня мотивація та впевненість у собі сприяють прийняттю кращих рішень, тоді як низька самооцінка може призводити до ухилення від відповідальності. Значну увагу приділено психологічній стійкості, яка визначає здатність керівників адаптуватися до стресових ситуацій і підтримувати високу продуктивність. Запропоновано стратегії для розвитку психологічної стійкості та управління стресом, що сприятиме підвищенню ефективності управлінських рішень у складних умовах.