Психологічні засади розвитку корпоративної культури підприємств - Піцикевич , В. В.; Мрака, Н. М.; Стадник , А. В.; Олексів, О. М.; Ожибко, В. Б.; Заграй, Р. О.; Туганов, М. В. (Академічні візії, 2024)
У статті досліджуються психологічні аспекти формування та розвитку корпоративної культури підприємств. Розглядаються два основні підходи до формування корпоративної культури: адміністративний і психологічний. Особлива увага приділяється психологічному підходу, який включає аналіз мотивації, психологічного клімату та індивідуальних особливостей працівників. Визначено, що психологічний підхід сприяє підвищенню залученості та задоволеності працівників, а також підвищує адаптивність організації до змін зовнішнього середовища. Детально описані методи формування корпоративних цінностей, зокрема психологічні тренінги, коучинг, лідерство за прикладом та системи мотивації. У висновках наголошено про важливість інтеграції психологічного підходу для досягнення стійкої та ефективної корпоративної культури.