Конкуренція на ринку агротехнологій: аналіз ключових гравців та ринкових стратегій - Петруха, Ніна Миколаївна; Рибіцький, Олександр Леонідович (Академічні візії, 2024)
У статті досліджено сучасний стан та перспективні напрямки розвитку ринку агротехнологій, в тому числі через призму результативності діяльності провідних міжнародних та українських компаній, технологічним інноваціям і ринковим стратегіям. Визначено ключові тенденції розвитку, зокрема цифровізацію, прецизійне землеробство, автоматизацію та біотехнології. Проаналізовано стратегії таких міжнародних аграрноспрямованих корпорацій, як Monsanto, John Deere, Syngenta, BASF, Bayer AG та Corteva Agriscience, а також українських компаній, як "Індустріальна молочна компанія" (ІМК), "Агротек", "Мрія Агрохолдинг", "АгроРегіон", "Кернел", "МХП" та "УкрАгроКом". Виявлено основні фактори, що впливають на конкурентну ситуацію на ринку, зокрема науково-технологічний прогрес, регулювання, доступ до ресурсів, зміни клімату та екологічні виклики. Запропоновано загальну стратегію для учасників ринку агротехнологій, яка включає інвестиції в інновації, розвиток партнерських відносин та впровадження екологічно безпечних технологій. Рекомендації зосереджені на активізації процесу впровадження новітніх технологій та тісній співпраці між усіма учасниками ринку для забезпечення стійкого зростання аграрного сектору економіки.