Проблемні питання визначення поняття «внутрішньо переміщена особа» та напрямки його вдосконалення - Старинський , Микола Володимирович (Академічні візії, 2024)
Стаття присвячена дослідженню поняття «внутрішньо переміщені особи» та особливостям його конструювання задля вдосконалення. Автором проаналізовані суспільні відносини в результаті яких виникало таке явище як внутрішньо переміщені особи. На основі дослідження історичних подій було зроблено висновок, що в попередні історичні періоди існування України на її території з’являлись внутрішньо переміщені особи, проте на законодавчому рівні такими не вважались – люди що постраждали в результаті Чорнобильської катастрофи в 1986 році. Після отримання незалежності Україна більше уваги почала приділяти питанням забезпечення внутрішньо переміщених осіб, в результаті чого були прийняті цілий ряд нормативних актів з цього питання. Ситуація пов’язана з вирішенням питань внутрішньо переміщених осіб та забезпеченням їх прав та інтересів кардинально змінилась після повномасштабного вторгнення рф та територію України і окупації частини її території, що актуалізувало наукові розробки в цій сфері. В результаті дослідження автор прийшов до висновку, що в сучасні науці є три основні підходи до визначення внутрішньо переміщених осіб. Представники першого підходу, конструюючи визначення, роблять акцент на причинах цього явища перераховуючи їх у визначенні. Представники другого підходу роблять акцент на політико-правовій приналежності особи до певної держави в якій отримують цей статус. Представники третього підходу роблять акцент на тому, що внутрішньо переміщені особи є елементом міграційної політики. На основі аналізу позицій представників зазначених підходів автор пропонує власні визначальні ознаки та пропонує визначення поняття «внутрішньо переміщені особи», що, на його думку, є більш об’єктивним ніж те, яке закріплене в чинному законодавстві України.