Візія стратегії екосистемного відновлення безпеки туристично-рекреаційного потенціалу - Філюк, С. М.; Зарічняк, А. П. (Академічні візії, 2022)
У статті досліджено зв’язок між досвідом, набутим за час пандемії і сучасною політикою екосистемного відновлення безпеки туристично-рекреаційної потенціалу України. Доведено, що стратегія розвитку туристично-рекреаційного потенціалу в Україні протягом тривалого часу вибудовувалась на основі пріоритетних цілей, які головним чином стосувались виїзного та в’їзного туризму. Виявлено низку основних проблемами розвитку туристично-рекреаційного потенціалу протягом докризового періоду. Акцентовано на тому, що повномасштабна війна в Україні і обмеження виїзду за кордон для військовозобов’язаних посилили ці тенденції і на тривалий час закріпили домінування стратегії боротьби за внутрішнього споживача в управлінні підприємствами туристично-рекреаційного сегменту. Обґрунтовано напрямки майбутньої стратегії екосистемного відновлення туристично-рекреаційного потенціалу України. Запропоновано вирішення проблеми фінансування туристично-рекреаційного потенціалу до моменту відновлення інвестиційної привабливості України на основі трьох методів: залучення міжнародних та національних грантів; використання краудфандингу; розвиток державно-приватного партнерства. Конкретизовано ключові елементи екосистемного відновлення безпеки туристично-рекреаційного потенціалу.