Особливості адміністративно-правового забезпечення мобілізаційної підготовки та мобілізації в Україні - Шевчук, Юрій Андрійович (Академічні візії, 2024)
Мобілізація – це єдність заходів планомірного переведення національної економіки, діяльності державних та муніципальних органів, підприємств, установ і організацій на функціонування за умов особливого періоду, а військових формувань та сил цивільного захисту - на організацію і штати воєнного часу. Мобілізаційна підготовка є комплексом заходів, що здійснюються у мирний час із ціллю підготовки до проведення мобілізації, задоволення потреб оборони держави та захисту її території, забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Адміністративно-правове забезпечення мобілізаційної підготовки й мобілізації є діяльністю держави, що спрямована на підготовку до проведення мобілізації, задоволення потреб оборони держави та захисту її території, забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, а також виступає єдністю дій та заходів держави стосовно переведення ряду об’єктів та суб’єктів на функціонування за умов особливого періоду та воєнного часу. Особливості адміністративно-правового забезпечення мобілізаційної підготовки та мобілізації в Україні пов’язані із складом суб’єктів такої діяльності, опором російським загарбникам, труднощами у функціонуванні територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, недоліками чинного законодавства.