Вплив російської агресії на екосистемну безпеку туристично-рекреаційного потенціалу України - Перевозова, І. В.; Філюк, С. М.; Зарічняк, А. П. (Академічні візії, 2022)
У статті досліджено ключові аспекти впливу російської агресії на екосистемну безпеку туристично-рекреаційного потенціалу України, що є основою майбутнього сталого розвитку, зростання людського капіталу і інвестицій в українську економіку. Охарактеризовано ключові втрати туристично-рекреаційного потенціалу від початку російсько-української війни у 2014 р. до теперішнього часу. Узагальнено туристично-рекреаційний потенціал областей, що частково знаходять під окупацією або розташовані поблизу територій бойових дій. Наведено дані щодо найбільш суттєвих руйнувань об’єктів туристично-рекреаційного потенціалу на територіях звільнених від окупації військ агресора, або про які повідомлено щодо їх руйнування. Наголошено на економічних, соціальних і екологічних ефектах від російської загрози туристично-рекреаційному потенціалу України. Уточнено ключові проблеми, від своєчасного вирішення яких буде залежати динаміка відновлення туристично-рекреаційного потенціалу у найближчі роки.