Зустрічне виконання зобов'язань у смарт-контрактах за цивільним законодавством України - Яроцький , Віталій Леонідович; Філонова, Юлія Михайлівна (Академічні візії, 2024)
У статті досліджено специфіку цивільно-правового механізму виконання смарт-контракту на умовах зустрічності. Значну увагу приділено дослідженню специфіки зустрічного виконання договірних зобов'язань за смарт-контрактами у цивільному обороті України. Зокрема, розглядається цивільно-правовий механізм зустрічного виконання таких договірних зобов'язань, основні юридичні ризики та проблеми, пов'язані з автоматизацією зустрічного виконання зобов'язань. В статті пропонуються рекомендації щодо вдосконалення правового регулювання договірних відносин, що виникають на підставі укладення та синхронізованого у часі та просторі виконання умов смарт-контрактів. Наукова новизна роботи полягає у визначенні специфічних характеристик смарт-контрактів, які власне забезпечують одночасне виконання зобов'язань сторонами, що мінімізує ризики шахрайських дій та різноманітних зловживань. У статті виявлено важливі відмінності між традиційними електронними договорами та смарт-контрактами, підкреслюється необхідність розробки спеціального законодавства для широкого впровадження смарт-контрактів у договірну практику України.