Соціально-правові передумови та обґрунтування криміналізації незаконного використання гуманітарної допомоги, благодійних пожертв та безоплатної допомоги з метою отримання прибутку - Шаповалова, Н. М. (Академічні візії, 2024)
У статті аналізуються правові аспекти та виклики надання гуманітарної допомоги під час збройних конфліктів, зокрема на прикладі України. Дослідження зосереджене на трансформаціях українського законодавства, що регулює гуманітарну підтримку в умовах війни, починаючи з 2014 року. Особливу увагу приділено змінам у Кримінальному кодексі України, які запроваджують відповідальність за незаконне використання гуманітарної допомоги з метою отримання прибутку. У статті також розглядаються міжнародні правові акти, такі як Женевська конвенція про захист цивільного населення під час війни, що визначають обов’язки держав щодо забезпечення прав цивільних осіб на гуманітарну допомогу. Автор підкреслює роль політичної волі в криміналізації таких правопорушень та акцентує на необхідності вдосконалення законодавства в умовах сучасних конфліктів. Зазначено, що гуманітарна допомога має ключове значення для захисту населення під час війни, а зловживання нею негативно впливає на суспільство та державу. У статті пропонуються шляхи підвищення ефективності правових інструментів для боротьби з незаконним використанням гуманітарної допомоги, що є особливо актуальним в умовах гуманітарних криз. В цілому, стаття пропонує комплексний підхід до аналізу сучасних правових проблем, пов'язаних із забезпеченням гуманітарної допомоги під час війни, та вказує на можливі напрями вдосконалення законодавчої бази в цій сфері.