Змістовні характеристики виробничої потужності як основа ефективного функціонування промислових підприємств - Головатий, Орест-Мирослав Мирославович (Академічні візії, 2024)
У статті досліджено теоретичні та практичні аспекти визначення змістовних характеристик виробничої потужності промислових підприємств, які становлять основу їх ефективного функціонування. Виробнича потужність розглядається як комплексний показник, що інтегрує матеріально-технічну базу, організаційно-технологічні процеси, інноваційний потенціал і людський капітал. Зазначено, що в сучасних умовах виробнича потужність перестає бути статичним параметром, натомість набуває динамічного характеру, що дозволяє підприємствам адаптуватися до змін ринкового середовища. У статті обґрунтовано стратегічне значення виробничої потужності для забезпечення стабільного економічного розвитку, підтримки конкурентоспроможності та зміцнення національної економічної безпеки України в умовах війни. Особливу увагу приділено ролі інновацій та цифрових технологій у процесах оптимізації виробничих потужностей. Висвітлено, що інтеграція сучасних цифрових інструментів, таких як системи ERP, інтернет речей та штучний інтелект, сприяє підвищенню ефективності управління виробництвом, забезпечуючи оперативний моніторинг, прогнозування та прийняття рішень на основі даних у реальному часі. Досліджено взаємозв’язок між рівнем використання виробничої потужності та ключовими фінансовими показниками підприємств, такими як дохід, прибуток, рентабельність і ліквідність. Встановлено, що оптимальне використання виробничої потужності сприяє зростанню доходів, зниженню операційних витрат і підвищенню загальної рентабельності. Це, своєю чергою, забезпечує фінансову стабільність підприємств і створює можливості для подальшого інвестування в їхній розвиток. На основі проведеного аналізу запропоновано комплексний підхід до управління виробничою потужністю, що поєднує класичні методи оцінки з використанням сучасних цифрових технологій та концепцій гнучкого управління. Цей підхід дозволяє підприємствам ефективно функціонувати навіть в умовах економічної нестабільності, забезпечуючи стійкий розвиток та підвищення конкурентоспроможності на національному та міжнародному рівнях.