Розгляд актуальних питань правового регулювання фінансових операцій з метою запобігання корупції - Брийовська, Ірина Богданівна (Академічні візії, 2024)
У статті розглянуто актуальні питання правового регулювання фінансових операцій, які потребують модернізації задля ефективної боротьби з корупцією. Особливу увагу приділено комплексним підходам до вдосконалення правових норм, впровадженню новітніх цифрових технологій, координації між державними органами та міжнародній співпраці. Такий підхід покликаний не тільки захистити фінансову сферу від зловживань, але й забезпечити стійке економічне зростання завдяки прозорим, уніфікованим та безпечним фінансовим практикам. Актуальність проблеми посилюється через глобалізацію економічних процесів, що сприяє поширенню транснаціональних корупційних схем і ускладнює їх виявлення та попередження. У відповідь на ці виклики країни активізують міжнародну співпрацю, посилюють регулювання фінансових ринків, вдосконалюють механізми обміну інформацією та впроваджують цифрові технології для моніторингу транзакцій. Метою даного дослідження є аналіз питань правового регулювання фінансових операцій як ключового інструменту у боротьбі з корупцією. Дослідження спрямоване на визначення основних напрямків вдосконалення законодавства, які дозволять підвищити прозорість фінансових процесів, уніфікувати стандарти регулювання та забезпечити ефективний контроль за дотриманням правових норм. Особлива увага приділяється впровадженню новітніх технологій у моніторинг фінансових транзакцій, міжнародній співпраці та адаптації національних норм до міжнародних антикорупційних стандартів.