Теоретичні засади корпоративної культури агентів ринку в їх економічному зростанні - Мельничук, В. М. (Академічні візії, 2024)
У статті досліджено теоретичні засади корпоративної культури як важливого чинника економічного зростання агентів ринку. Розкрито сутність корпоративної культури як інтегративної характеристики, що впливає на економічну поведінку суб’єктів господарювання, визначає їхню продуктивність, інноваційність та адаптивність. Встановлено, що корпоративна культура є стратегічним ресурсом, який формує конкурентні переваги агентів ринку, сприяючи підвищенню їхньої ефективності та стійкості в умовах глобальної конкуренції та кризових явищ. На основі аналізу еволюції концепцій корпоративної культури визначено основні етапи її розвитку та їх відповідність ключовим змінам у бізнес-середовищі. Особливу увагу приділено дослідженню впливу корпоративної культури на економічну діяльність українських підприємств у контексті воєнної агресії рф. Наголошено, що гнучка корпоративна культура є критично важливою для забезпечення стійкості, швидкої адаптації до зовнішніх викликів та збереження конкурентних позицій у нестабільних умовах. Практична цінність дослідження полягає в розробці рекомендацій щодо формування ефективної корпоративної культури, яка сприяє довгостроковому розвитку агентів ринку. Отримані результати можуть бути використані для вдосконалення управлінських підходів, спрямованих на посилення конкурентоспроможності підприємств як на національному, так і на глобальному рівнях. Перспективи подальших досліджень пов’язані з поглибленим вивченням впливу корпоративної культури на процеси цифровізації та інноваційного розвитку агентів ринку.