Роль інформаційної культури та деонтології юристів у забезпеченні правової безпеки держави - Горошко, Володимир (Академічні візії, 2024)
У статті розглянуто взаємозв’язок між інформаційною культурою та професійною деонтологією юристів як ключовими чинниками забезпечення правової безпеки держави. Дослідження підкреслює, що інформаційна культура, яка включає вміння працювати з великими масивами правової інформації, використовувати цифрові технології та забезпечувати кібербезпеку, є основою професійної компетентності сучасного юриста. Водночас професійна деонтологія регулює моральні аспекти діяльності, забезпечуючи дотримання принципів конфіденційності, неупередженості та законності. На основі аналізу національного та міжнародного контекстів окреслено основні загрози правової безпеки, серед яких інформаційна агресія, корупція та зловживання владою. Зроблено висновок, що інтеграція інформаційної культури та етичних стандартів є необхідною умовою для ефективного функціонування правової системи, підвищення довіри суспільства до правових інститутів та протидії сучасним викликам. Отримані результати мають важливе значення для юриспруденції, оскільки сприяють вдосконаленню правозастосовної практики, розробці освітніх програм для підготовки правників та адаптації правової системи до умов цифрової епохи.