Зміст та вектори міжнародного співробітництва територіальних громад - Прокопів, М. В. (Академічні візії, 2024)
У статті досліджено зміст та вектори міжнародного співробітництва територіальних громад України в умовах глобалізації, євроінтеграції та протистояння воєнній агресії рф. Проаналізовано основні форми та моделі співпраці, зокрема участь громад у єврорегіонах, побратимських відносинах і спільних проєктах у сферах економіки, освіти, культури та інфраструктури. Розкрито вплив економічних, соціальних і культурних факторів на ефективність міжнародної взаємодії. Особливу увагу приділено трансформації пріоритетів унаслідок збройної агресії, що обумовила переорієнтацію на безпекову співпрацю, відновлення інфраструктури та гуманітарну підтримку. У статті підкреслюється, що міжнародне співробітництво відіграє ключову роль у відновленні та сталому розвитку громад, забезпечуючи доступ до фінансових, технологічних і людських ресурсів. Використання досвіду країн ЄС сприяє адаптації кращих практик управління, а участь у європейських програмах зміцнює інтеграцію України в міжнародний простір. Висновки статті можуть бути використані для формування державної політики у сфері підтримки місцевого самоврядування та його міжнародної активності, зокрема у післявоєнний період.